Çocukların bütünsel gelişimi için hafta sonları kurs şeklinde Oyun Odaları ilçemizde açılıyor. Okula kayıt olmayan 5 yaş çocuklarını bekliyoruz.
İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü 39 ilçede 2023 Eğitim Vizyonu hedefleri doğrultusunda erken çocukluk eğitimini yaygınlaştırmak için oyun odaları açıyor.
Millî Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi'nde erken çocukluk eğitimi ayrı bir başlık altında disiplinler arası, çocuk temelli, aileyi ve toplumu içine alan bir perspektifle e ele alındı. Ayrıca erken çocukluk hizmetlerine yönelik bütünleşik bir sistemin oluşturulması ve hayat boyu öğrenme programlarına erişimin artırılarak ebeveynlere yönelik destek eğitimlerinin verilmesi gibi hedeflere yer verildi.
İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü 2023 Eğitim Vizyonu doğrultusundaki çalışmalarını çok boyutlu olarak sürdürüyor. Çocuklar ile ilgili çalışmalar yürüten akademisyenler başta olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla tamamlayıcı iş birliği çerçevesinde okul öncesi eğitimin niteliği ve kapsamı ile ilgili çalışmalar yürütülüyor. Açılacak oyun odaları ile erken çocukluk eğitimi ve hayat boyu öğrenme faaliyetleri kapsamında çok önemli bir adım atılmış oldu.
Çocukların Gelişim Alanları Desteklenecek
Yetişkinlerin Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce hazırlanan eğitim modüllerinden en verimli şekilde yararlanabilmeleri için kendileri eğitimdeyken aynı anda çocuklarının da eğitim alabilecekleri 210 saatlik "Çocuk Gelişimi ve Eğitim Alanı 37-72 Ay (3-6 Yaş) Oyun Odası Kurs Modülü" hazırlandı.
Çocukların sağlıklı bir şekilde gelişebilmeleri ve öğrenmeye karşı olumlu tutumlar geliştirebilmesi için nitelikli bilişsel uyarıcıların, zengin dil etkileşimlerinin, olumlu sosyal-duygusal deneyimlerin çocuğa sunulması gerekiyor. Bu ise ancak çocuğun bağımsızlığının desteklendiği bir çevrenin yaratılmasıyla mümkün olabilir.
Hazırlanan modülle çocukların tüm gelişim alanlarının desteklenmesi, ilkokula hazırlanması ve Türkçeyi doğru ve güzel konuşmaları hedefleniyor. Zira erken yaşam becerileri çocuğun okula, öğrenmeye ve kendisine dair geliştireceği tutumlarını ve okul başarısını doğrudan doğruya etkilemektedir.
Toplum Temelli Erken Çocukluk Eğitimi
Alternatif model ve uygulamaların nasıl çeşitlendirilebileceğini gösteren uygulamayla kursiyerler derslikte eğitim alırken çocuklar oyun odasında öğretmenler ve usta öğreticilerden eğitim alacaklar. Oyun Odası Kurs Modülünden kurslara katılan velilerin çocuklarının yanı sıra okul öncesi eğitime devam etmeyen çocukların da faydalanabilmesi amaçlandı ve çalışmalar bu yönde genişletildi. Böylece çocukların ilköğretime başlamadan önce okulla ilgili erken yaşam becerileri kazanması kolaylaşacak.
Öğretmenler Gönüllülük Esasıyla Belirlenecek
Açılacak kurslarda özellikle gönüllü okul öncesi öğretmenlerinin görev alacak olması çalışmayı daha da anlamlı hâle getirmektedir. Ders saatleri dışında ve hafta sonu yapılacak bu kurslar sayesinde okul ve kurumların daha etkin ve toplum temelli erken çocukluk hedefi doğrultusunda verimli bir şekilde kullanılması da sağlanmış olacak.